Facebook promite că nu îi va mai lăsa pe alții să te spioneze

de: George Stanciu
14 03. 2017

Facebook și-a schimbat recent politicile platformei, dorind să creeze un mediu mai sigur pentru utilizatorii site-ului.

Noile schimbări interzic în mod explicit dezvoltatorilor să folosească datele obținute de la Facebook pentru a supraveghea utilizatorii. Această schimbare din partea companiei vine ca răspuns la presiunile continue din partea organizațiilor pentru drepturile omului, care vor ca supravegherea din partea instituțiilor, cum ar fi poliția, să devină mai dificilă.

Cu toate acestea, site-ul se folosește excesiv de tehnologii de colectare a datelor, la care trebuie să adăugăm și faptul că, în 80% din cazuri, compania cooperează cu autoritățile. Astfel, putem afirma că Facebook este o unealtă de supraveghere în masă, care oferă date poliției și care împiedică dezvoltatorii să creeze unelte de supraveghere pentru a oferi date poliției. Compania nu a luat până acum decizia de a nu răspunde citațiilor venite din partea autorităților, care pot cere oricât de multe informații vor despre un utilizator.

În noiembrie 2016, ACLU a arătat că Facebook a transmis date despre utilizatori către Geofeedia, o companie de supraveghere care colaborează cu 500 de agenții de poliție și nu numai, transmițând în timp real informații despre utilizatori.

Inițial, Facebook a afirmat că astfel de companii nu încalcă politicile de confidențialitate ale site-ului, deoarece folosesc doar date obținute public. Ulterior, Geofeedia a pierdut parteneriatele cu compania, scrie gizmodo.com.

Într-adevăr, Facebook blochează un anumit tip de supraveghere în masă, dar asta nu împiedică site-ul în sine să colecteze o cantitate impresionantă de date despre utilizatori, pe care le poate oferi mai departe, cu ușurință. Companii precum Geofeedia nu vor mai avea acces la datele personale ale utilizatorilor, dar Facebook va continua să colecteze aceste date, în diverse scopuri.